Deri Çalışma Grubu Denetimi
Deri Çalışma Grubu bir çok üye markaların, perakendecilerin, ürün üreticileri, deri üreticileri ve kimyasal tedarikçilerin oluşturduğu özel bir çevresel protokolü geliştirmek için birlikte çalışan teknik uzmanlardan oluşur. Uluslararası bir üyelik kuruluşudur ve kar amacı gütmeyen bir gruptur. Bu grup dünyanın en büyük deri sürdürülebilirlik programından sorumludur.
Bu sayede tedarik zincirindeki şeffaflığın ve derinin tabaklama aşamasında kullanılan kimyasalların ve ortaya çıkabilecek atıkların denetiminin sağlanması için deri sektöründe öncülük etmiştir.
Deri Çalışma grubunun(LWG) amacı, çevre önceliklerine göre ilerlemek, sürekli iyileştirilmesi için kurallar sağlayarak deri sektörünün gelişimine katkı sağlamaktır.
Deri Çalışma Grubu’nun üyeleri küresel deri endüstrisinden gelmektedir:
- Deri imalatçıları(tabakhaneler)
- Kısmen işlenmiş deri tüccarları
- Deri giyim ,mobilya, ayakkabı üreticileri
- Deri endüstrisi için kimyasal ,test tedarikçileri
- Tüketicilere deri ürünleri satan markalar ve perakendeciler
- Deri endüstrisindeki ve bununla ilgili dernekler.
LWG, deri üreticilerini değerlendirir. Uygun gördüklerini sertifikalandırırlar ve deri endüstrisinin çevresel etkisini iyileştirmeyi hedeflerler. Deri tedarik zinciri üyeleriyle iletişimde kalarak bilinçli çalışmayı, sürdürülebilir seçimler yapabilmeleri için onları bilgilendirirler.
LWG grubu 2005 de deri sektöründe gelişmeyi sürdürülebilirliği hedeflemiş bir çok tanınmış marka ve deri üreticilerinin düşüncesi olarak ortaya çıkmıştır.
Kurucu üyelerden birkaçından bahsedecek olursak ;
Adidas, Clarks, Ikea, Nike, Marks& Spancer, Timberland ve New balance dır.
Leather Working Group Faydaları
Farklı markalara üretim yapanların markalara göre değişen denetim maliyetlerinin azalması
Markaların denetim mekanizmalarının benimsemesi ve bununla birlikte ihracat pazarlarında tercih ediliyor olmamızı sağlaması
Çevre ile ilgili denetimlerde LWG sonrası daha az işgücüne ihtiyaç duyulması
Çevre ile İnsan Sağlığına önem veren üretim yapınızın sürekli geliştirilebilir olması
LWG’un sektör tarafından kurulmuş olması denetimin gerçekçi beklenti ve temellere dayalı olmasını sağlamaktır.
Leather Working Group Denetim Alanları
Çalışma İzinleri
İşletme Verileri
Hammadde İzlenebilirliği
Enerji Tüketimi
Su Tüketimi
Çevre Yönetim Sistemleri
Kısıtlı Kimyasalların Yönetimi
Üretim Prosesleri Kontrolü
Hava Ve Gürültü Emisyonları
Atık Yönetimi
Acil Durum Planlama
Grubun temel taşı ise , deri üretim tesislerinin çevresel performansını ve pratik yeteneklerini değerlendirmek için ilk kez 2006 yılında başlatılan LWG Çevre Denetim Protokolüdür .
Protokolün en önemli çevresel etki alanlarını üretim sürecinde değerlendirmek adına denetim kapsamı ve derinliği büyümüş durumdadır.
Deri malzeme tüccarlarının küresel deri endüstrisinde önemli bir rol oynadığını biliyoruz.2015 yılında LWG Trader denetim protokolünü başlattık. Bu protokol, deri tedarik süresi boyunca daha fazla izlenebilirlik avantajına sahiptir ve güvenliği sağlamaktadır.
2017 yılında ise, bir deri üretim tesisinde kimyasalların kullanımını, yönetimini değerlendirmek için tasarlanmış LWG Kimyasal Yönetim Modülünü(CMM) başlatıldı. Ayrıca CMM deri için ZDHC MRSL ile uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır.
LWG, tedarik zincirinin dört bir yanından 800’ den fazla üyeye sahiptir.
Denetçilerimiz
LWG, sadece deri üretim endüstrisinde deneyime ve kapsamlı bilgiye sahip bağımsız uzmanların denetimleri gerçekleştirmesini onaylar.
Denetimde tarafsızlık ve bütünlük önemlidir.
Tüm LWG onaylı denetçiler, aşağıda belirttiğimiz LWG denetim protokollerini kullanarak denetim yapma yetkisine sahiptir :
LWG Çevresel Denetim Protokolü: deri üretim tesislerinin çevresel performansını ve uygunluğunu değerlendirir.
LWG Trader Denetim Protokolü: malzeme tüccarlarını değerlendirir ve tedarik zinciri boyunca izlenebilirliği kolaylaştırır.
LWG Alt Yüklenici Denetim Protokolü: malzemenin sahibi olan diğer kuruluşlar adına taşeron işlerini tamamlar ve üreticilerin çevresel performansını değerlendirir.
LWG Devreye Alma Üretici Denetim Protokolü: deri satın alan şirketlerin performansını değerlendirir satım aşamasından önce malzeme üzerinde tüm üretim işlemlerini gerçekleştirmeleri için taşeronları görevlendirir.
LWG Kimyasal Yönetim Modülü: deri üretim tesislerinin iyi kimyasal yönetimi ve uyumluluk gerçekleştirme becerisini değerlendirir.
LWG Geleceğin Tabakhanesi Öz Değerlendirme: LWG üyeliği dışındaki deri üreticilerinin denetim programımızın temel ilkelerini anlamasına olanak sağlayan bir öğrenme amacıdır.
Deri imalat sanayisi için çevre yönetim protokolü geliştirmek üzere birlikte çalışan Deri Çalışma Grubu(LWG) , üye markalar, deri imalatçıları, perakendeciler, ürün imalatçıları, kimyasal tedarikçiler ve teknik uzmanlardan oluşmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz protokoller, deri üreticilerinin çevreye uygunluklarını değerlendirirler ve performans yeteneklerini geliştirmek ve sürdürmek deri endüstrisinde sürdürülebilir ve uygun çevresel iş uygulamalarına teşvik eder.