BRGCS (Brand Reputation Compliance Global Standards) Nedir?

BRGCS (Marka İtibar Uyumluluğu Küresel Standartları) gıda güvenliğini sağlamak amacıyla 1996’da kurulmuş Londra merkezli bir kuruluştur. Firmaların gıda güvenliği ile ilgili standartlarını tedarik zinciri süreçlerinde uyumlu hale getirebilmesi için çalışmaktadır. Bu amaçla bir araya gelen perakendeciler tarafından kurulan BRGCS, günümüzde sadece gıda sektöründe değil birçok alanda tanınmaktadır. Bu alanda en saygın üçüncü taraf sertifikasyon programı işletmecisi olan kuruluşun birçok farklı standardı bulunmaktadır. BRGCS standartlarının şu alanlara yönelik olduğunu söyleyebiliriz:

  •  Aracılar ve brokerler
  •  Tüketici ürünleri
  •  Etik ticaret ve sorumlu kaynak kullanımı (ETRS)
  •  Gıda güvenliği
  •  Gıda güvenliği kültür mükemmelliği
  •  Glutensiz ürün (Gluten-free) sertifikası
  •  Ambalaj malzemeleri
  •  Bitki bazlı sertifikasyon
  •  Perakende
  •  Depolama ve dağıtım

BRCGS, LGC ASSURE´ın bünyesinde faaliyet göstermektedir. LGC ASSURE, üretim, laboratuvar, içerik ve besin takviyeleri sektörlerine odaklanarak kritik temas noktalarında tedarik zinciri güvence çözümleri sunmak için farklı küresel markaları bir araya getirmektedir. Kuruluş, sağlık, çevre, insan refahı ve etik etki gibi gelişen değer faktörlerinin yanı sıra mal ve hizmetlerin güvenliği, kalitesi ve orijinalliği hakkında istihbarat analizi sağlamak için dünya çapında 13 özel noktada, 160´tan fazla ülkede, 45 binden fazla müşteriye hizmet vermektedir.

ETRS (Ethical Trade and Responsible Sourcing) Nedir?

ETRS (Etik Ticaret ve Sorumlu Kaynak Kullanımı) standardı tüketicilere aradıkları güvenceyi, işçilere de hak ettikleri korumayı sağlamaktadır. BRCGS ETRS standardı, müşterilerin sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamakta ve alıcı, düzenleyici ve yatırımcı davranışlarındaki değişimlere yanıt verebilmektedir. Aynı zamanda tedarik zinciri güvenini ve gerçek sosyal uyumu sağlayan tek küresel standart olarak bilinmektedir.

BRGCS ETRS standardı, tedarikçilerin sattıkları mal ve/veya hizmetlerin etik olarak üretildiğini göstermelerini sağlamak için geliştirilmiştir. Standart, bir kuruluşun, etik ticaret ve sorumlu kaynak sağlama ilkelerine uymasına yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda, kendi etik ticaretini ve sorumlu kaynak sağlama yönetim sistemini oluşturması için bir çerçeve sunmaktadır. ETRS standardı, bir işletmenin işçilere karşı yasal ve ahlaki yükümlülükleri yerine getirmesini, tesislerin güvenli olmasını ve işçi sağlığına zarar vermemesini, ayrıca istihdamı ve insan haklarını korumasını sağlamak için gerekli kriterleri belirtmektedir.

BRGCS ETRS standardı, Tüketim Ürünleri Forumu´nun (CGF) Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Girişimi (SSCI)  ve üye kuruluşları tarafından tanınan ilk ve tek programıdır. SSCI, temel sürdürülebilirlik kriterlerine uyan programları tanıyarak tüketim malları endüstrisinde güven oluşturmaya çalışmaktadır. Tüketim ürünleri endüstrisi için tercih edilen bir referans noktası olan SSCI, köklü ve saygın bir sertifikasyon programı olan GFSI’nin (Küresel Gıda Güvenliği Girişimi) ürün güvenliği standartlarını da tamamlamaktadır.

ETRS standardı, üretim ve ikincil işleme/paketlemenin yanı sıra depolama ve dağıtım veya acenteler ve broker faaliyetlerinin gerçekleştiği tesisler için de geçerlidir. Üçüncü şahıslar aracılığıyla işçilik verilmesinde, temizlik veya haşere kontrolü gibi alt sözleşmeli hizmetler için ilgili hizmetlerin sağlanmasında da kullanılmaktadır.

BRGCS ETRS standardı, tesislere sertifika alma fırsatı da sunmaktadır. Bunun için işletmelerin bir denetimden geçmesi gerekmektedir. BRCGS onaylı bir üçüncü taraf kuruluş tarafından gerçekleştirilen ilk belgelendirme denetiminin iki aşaması bulunmaktadır. Sertifikalı tesisler bir etapta devam eden uygunluğu izlemek için yıllık bir gözetim denetiminden geçmelidir. Daha sonra sertifikalarını yeniden doğrulamak için her üç yılda bir yeniden belgelendirme denetiminden geçmeleri gerekmektedir.

BRGCS ETRS sertifikası almak isteyen işletmeler öncelikle denetimlere hazırlanmalı ve sertifikasyon için gerekli çalışmaları tamamlamalıdır. Bunun için de belge alma hedefi bulunan şirketlerin BRGCS ETRS danışmanlığı alması tavsiye edilmektedir.

BRGCS ETRS Danışmanlık Hizmeti

BRGCS ETRS danışmanlığı, standardın gerekliliklerine uyum sağlamak ve bu uyumu doğrulayarak geçerli bir sertifika almak isteyen firmalara verilmektedir. Kaliteli bir danışmanlık hizmeti ile sertifikasyon süreci profesyonel olarak planlabilmekte; eğitim, denetim, gözetim, test ve ürün doğrulama gibi ihtiyaçların tamamı karşılanabilmektedir. BRGCS ETRS danışmanlık hizmeti veren kuruluşların firmalara şu konularda destek olduğunu söyleyebiliriz:

  • BRGCS ETRS standardına erişilmesi; standardın hızlı, doğru ve kolay bir şekilde anlaşılmasının sağlanması
  • Tesisin BRGCS ETRS denetimlerine hazırlanması; standardın gerekliliklerine uyum konusunda eksikliklerin giderilmesi
  • Sertifikasyon için gerekli dokümanların hazırlanması
  • ETRS denetimlerinin gerçekleştirilmesi ve sertifikasyonun tamamlanması için BRGCS’ye kayıtlı sertifikasyon kuruluşunun seçilmesi ve sürecin takibi
  • Sertifasyon tamamlandıktan sonra BRGCS ETRS belgesinin devamlılığını sağlamak için gerekli çalışmaların yürütülmesi ve yıllık gözden geçirme denetimlerinin başarıyla tamamlanması

BRGCS ETRS Neden Önemlidir?

Günümüzde giderek daha fazla insan bilinçli tüketim alışkanlığ kazanmaya başladı. Bu nedenle, müşterilerinin taleplerini karşılamak isteyen tüketiciler ve perakendeciler için kalite, güvenlik ve eşitlik giderek daha önemli hale gelmektedir. BRGCS ETRS, devam eden mevzuat değişiklikleri ve gelişen tüketici talebine cevap vermek isteyen şirketlerin bu ilkelere uyum sağlamasını çok daha kolay hale getirebilmektedir. BRGCS ETRS standardının ve standarda uyum sağlayarak elde edilen sertifikasyonun faydalarını şöyle özetleyebiliriz:

  • Müşterilerin ve alıcıların artan etik gereksinimlerini karşıladığını gösterebilmek
  • Modern kölelik, tedarik zinciri durum tespiti ve sürdürülebilirlik konularında ortaya çıkan düzenleme ve raporlama gerekliliklerini karşılayabilmek
  • Marka sahiplerinin güvenebileceği sonuçlar sunabilmek için etkin bir bir güvence planı oluşturabilmek
  • Tanınmış akreditasyon kuruluşlarının küresel gözetimi için çalışmak (ISO/IEC 17021-1)
  • Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Girişimi (SSCI) ile tanınmaya yönelik çalışmalar yapabilmek